Opis
Rogač 1 kg
Na otoku Visu, rogač se tradicionalno koristi za pripremu raznih slastica i napitaka, uključujući kolače, sladoled, sirupe i likere. Osim svoje kulinarne primjene, rogač je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, te se često koristi za poboljšanje probave i opće dobrobiti.
Osim toga, rogačeva kora i sjemenke koriste se za proizvodnju eteričnog ulja i ekstrakata koji imaju primjenu u aromaterapiji i kozmetičkoj industriji. Ovo ulje često se koristi zbog svojih umirujućih i regenerativnih svojstava.
Rogac (Ceratonia siliqua) s otoka Visa ima raznoliku primjenu u prehrani, uljima i brašnu te se koristi za pripremu različitih jela i proizvoda. Evo detaljnijeg pregleda:
Hrana:
Rogacovi plodovi, često nazivani “viski čokoti”, koriste se u tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji za pripremu raznih jela i slastica. Njihov slatkast okus i visok sadržaj šećera čine ih prirodnim sladilom. Primjeri uključuju:
Slatkiše: Rogac se koristi za izradu kolača, keksa i čokoladica.
Deserti: Popularan je sastojak za pripremu sladoleda, pudinga i mousse-a.
Napitci: Od rogača se prave sirupi, čajevi i likeri koji su uživaju u mediteranskom području.
Ulja i ekstrakti:
Rogačeva kora i sjemenke koriste se za proizvodnju eteričnih ulja i ekstrakata s primjenama u aromaterapiji, kozmetici i prehrambenoj industriji. Njihova ljekovita i aromatična svojstva čine ih korisnim za:
Aromaterapiju: Eterično ulje rogača koristi se za opuštanje i smanjenje stresa.
Kozmetiku: Ekstrakti se koriste u proizvodima za njegu kože i kose zbog svojih regenerativnih svojstava.
Brašno od rogača:
Rogač se melje u fino brašno koje se može koristiti u različitim receptima kao zdravija zamjena za kakao prah. Brašno od rogača:
Palačinke: Dodaje se smjesi za palačinke kako bi im dodao bogatstvo okusa.
Kolači: Upotrebljava se u receptima za čokoladne kolače, browniese i druge deserte.
Napici: Dodaje se smoothiejima, shakeovima i energetskim napicima za slatki okus.
Rogac s otoka Visa predstavlja izvanrednu prirodnu sirovinu koja obogaćuje gastronomiju, aromaterapiju i proizvode za njegu tijela. Njegova bogata povijest i raznolike primjene čine ga neizostavnim dijelom kulturne baštine otoka Vis.
Recenzije
Još nema recenzija.